Academische vaardigheden kunsthistorici

Voorbeeld 3250: Beeldbeschrijving bouwkunst

Janskerkhof 13, Utrecht

Algemeen

Janskerkhof 13 is een groot bakstenen (voormalig) woonhuis op de hoek van de Drift en het Janskerkhof. Het is blokvormig en het grenst met de voor- en zijgevel aan een smalle gracht.

Het gebouw heeft drie bouwlagen en een kap: te weten een kelder, beganegrond en bovenverdieping. De bouwlagen zijn gescheiden door natuurstenen horizontale lijsten. De hoeken zijn ook met natuurstenen blokken versterkt. De voor- en zijgevel zijn beide zeven vensters breed. Het huis is voorzien van een schilddak. Op de hoeken daarvan staan vier schoorstenen.

De zijgevel aan de Drift

De onderste bouwlaag (de kelderverdieping) is geleed met zeven rondboogvensters in boognissen. De middelste travee van de beganegrond en de bovenverdieping is voorzien van een bakstenen erker die rust op vier forse natuurstenen consoles. Onder de erker bevindt zich een steen met de inscriptie: MDCXLVIII. Links en rechts van de erker zijn per bouwlaag drie vensters. Onder alle vensters zijn gebeeldhouwde festoenen aangebracht. De vensters van de beganegrond zijn bekroond met een rechte lijst, die van de bovenverdieping met driehoekige frontons. Boven de kroonlijst, in de kap, zijn drie moderne  metalen dakkappellen geplaatst.

De voorgevel aan het Janskerkhof

Ook hier is de kelderverdieping voorzien van rondboogvensters in boognissen. De gevel is zeven vensters breed en is voorzien van een natuurstenen middenrisaliet over de breedte van de middelste drie traveeën. Deze middenrisaliet strekt zich uit over de beganegrond en de bovenverdieping en is geleed met Composiete pilasters op de beganegrond en Korinthische pilasters op de bovenverdieping. De middenrisaliet wordt bekroond door een driehoekig fronton dat met beeldhouwwerk is verrijkt. Links en rechts van de middenrisaliet zijn steeds twee vensters per bouwlaag die op dezelfde manier zijn gedecoreerd als die van de zijgevel. De voordeur bevindt zich in het midden en is door middel van een bruggetje met de straat verbonden. De dubbele voordeur staat in een rondboognis en is voorzien van een gedecoreerd bovenlicht waarin ook een lantaarn is opgenomen.